Vi bruger cookies til at huske dine indstillinger og indsamle statistik for at optimere websiden. Accepter cookies Læs mere

Folkeskolens indskoling

REJSEN TIL SORØ

Året er 1161 Biskop Absalon vil gerne have en gruppe munke og novicer med sig fra Esrum til Sorø for at oprette et nyt cistercienserkloster. De munke og novicer, der skal med, skal være af en hel bestemt støbning. De skal være kloge og snarrådige, da det kan være rigtig besværligt at flytte et nyt sted hen. Igennem poster på området og skriverværksted skal vi se, om I er dygtige nok til at have været blandt de munke og novicer, der skulle med til Sorø.

Vi arbejder med tro i middelalderen; hvad er et kloster, hvem gik i kloster og hvorfor, hvordan var livet i klosteret samt middelalderens samfund med fokus på tiden omkring Absalon.

Historie

Kanonpunkt: Absalon

Kompetence mål: Eleven kan relaterer til ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv.

Færdighedsmål:

  • Kronologi og sammenhæng: Eleven kan placere elementer fra historien tidsmæssigt i forhold til hinanden. Eleven kan sammenligne tidligere tiders familie, slægt og fælleskaber med eget liv. Eleven kan beskrive ændringer i magtforhold og samfundsstrukturer over tid.

Vidensmål:

  • Kronologi og sammenhæng: Eleven har viden om relativ kronologi. Eleven har viden om fællesskaber før og nu. Eleven har viden om magtforhold og samfundsstrukturer før og nu.
  • Kildearbejde: Eleven har viden om enkle kildekritiske begreber og evt. viden om identifikation af historiske spor i lokalområdet.
  • Historiebrug: Eleven har viden om historiske scenarier, eleven har viden om personer og hændelser, der tillægges betydning i historien.

Kristendomskundskab

Kompetence mål: Eleven kan udtrykke sig om, hvad kristendom er og om centrale begivenheder i kristendommens historie.

Færdighedsmål:

  • Livsfilosofi og etik: Eleven kan udtrykke sig om opfattelser af Gud, tro og menneske. Eleven kan udtrykke sig om grundlæggende tilværelsesspørgsmål i forhold til den religiøse dimension
  • Kristendom: Eleven kan udtrykke sig om enkelte begivenheder i kristendommens historie. Eleven kan udtrykke sig om grundbegreber i kristendommen

Vidensmål:

  • Livsfilosofi og etik: Eleven har viden om guds og trosopfattelser.
  • Kristendom: Eleven har viden om kristendommens opståen og udvikling. Eleven har viden om centrale kristne grundbegreber.

Klassetrin: 0. – 4. klasse

Fag: Historie, kristendomskundskab

Periode: Hele året

Varighed ca. 2 timer

Pris: 750 kr. pr. klasse