Vi bruger cookies til at huske dine indstillinger og indsamle statistik for at optimere websiden. Accepter cookies Læs mere

Vandreture

TAG PÅ TUR I DET NORDSJÆLLANDSKE LANDSKAB

Er du på en længere pilgrimsvandring fra Norge til Santiago de Compostella i Spanien? Har du taget en weekend ud af kalenderen til en pilgrimsvandring mellem Helsingør og Hillerød, eller vil du bare gå en tur på klosterets område?

I december 1411 modtog Esrum Kloster en gave fra dronning Margrethe 1. Gaven bestod af 8.000 lybske mark, hvoraf 3000 mark skulle bruges til (ud)bygning af nonneklostret Vor Frue i Roskilde, mens resten skulle uddeles til gavn for kristne og værdigt trængende samt pilgrimsrejser. På den baggrund udgik der pilgrimsrejser fra klostret til over 50 forskellige pilgrimsmål, blandt andet Bethlehem og Jerusalem, sankt Mangus’ grav på Orkneyøerne, Assissi og Esrums grundlægger Eskils grav i Clairvaux.

KLOSTERET I LANDSKABET – DEN LILLE OPLEVELSESRUTE

Tag på oplevelse rundt omkring i landskabet og få en fornemmelse af, hvor stort og prægtigt det middelalderlige klosterkompleks var. På tre udvalgte spots finder du såkaldte visualiseringsskilte – hvor du kan se det gamle klosterkompleks gennem tegninger på glasplader. På stien fra parkeringspladsen til naturlegepladsen kan du også opleve en fortolkning af en vandmølle fra middelalderen – en installation der der bevæger sig via moire effekt. I Klosterhaven og i den gamle Fratergård, finder du mikroskoper der viser ting og sager, som er blevet fundet i jorden fra middelalderen. Kort findes ved indgangen til området og i butikken.

EN TUR TIL GRIBSKOV OG ESRUM SØ

Oplev skovens dybe stille ro… Fra parkeringspladsen er der ikke langt til søen og skoven. Tag en kort smuttur eller planlæg en længere gåtur. I skoven er der flere oplagte pausesteder, hvor madpakken kan indtages. Kort over Gribskov findes i butikken ved Møllegården og i de forskellige standere på området.

NORDSJÆLLANDSKE PILGRIMSRUTER

Santiagoruten

Den nordsjællandske del af ruten fra Trondheim til Spanien leder fra Helsingør over Esrum og videre til Hillerød.

Fra Helsingør havn går ruten forbi Sct. Mariæ Kloster kirke til Teglstrup hegn, Gurre kirke, Sct. Jacobs kapel, Gurre Sø, Klosterris hegn og slutter ved Esrum Kloster & Møllegård.
En meget smuk rute med lange stræk gennem storslåede landskaber, smukke søer , stille skove og med mange kulturminder undervejs.

Fra Esrum går vejen  forbi Daniels Kilde ad en meget smuk tur på kanten af Esrum sø langs Gribskov med kig under Kongens ege og bøge, over Nødebo, videre gennem Gribskov til Hillerød.
En lang smuk  vandring gennem Gribskov.

Klosterruten

Den danske Klosterrute forbinder 49 middelalderklostre heriblandt Esrum Kloster & Møllegård.

Klosterruten går som regel ad stier og små veje. Den er ikke selvstændigt afmærket, men følger ofte andre afmærkede ruter. Hvor det er muligt, indgår historiske vejstrækninger og pilgrimsmål i ruten. Den kan vandres til fods eller cykel.

Klosterruten beskrives i en guidebogserie af Jens Kristian Krarup. Den nordsjællandske del af ruten beskrives i bogen Fra Helsingør til Slangerup. Bogen kan købes på Esrum Kloster & Møllegård.

Esrum-Tisvildevejen

Pilgrimsruten Esrum-Tisvildevejen er en ny vandrerute, der går fra Esrum Kloster til Tisvildeleje. Den afmærkede rute er fuld af oplevelser, som centrerer sig omkring natur, kulturhistorie og livet i de små byer.

Foreningen KulturNaturNordsjælland står bag projektet, der blev indviet i juni 2018, og arrangerer årlige vandreture med guide samt mange andre vandrerelaterede oplevelser i Nordsjælland.

Om Esrum-Tisvildevejen siger foreningen blandt andet:

”Vi vil med Esrum-Tisvildevejen vise en del af Nordsjælland, som ikke er en fortegning, et ønskebillede eller en forestilling om det, turisten helst vil have, men Nordsjælland for alle mennesker, før og nu, i sin umiddelbare, naturlige og smukke fremtræden.”

PARKER BILEN PÅ KLOSTERET, OG START DIN VANDRETUR HER

Der er afmærket fire ruter – med hver deres længde – der guider dig gennem det natur- og kulturhistoriske landskab. Hele ruten starter i Esrum, og her kan du parkere bilen, fylde vanddunken og indhente den fornødne information, inden du starter turen. Ruten er planlagt således, at der findes overnatningsmuligheder mellem de fire ruter.

Esrum – Mårum:
Her starter rejsen, der byder på den smukke natur i Grib Skov. Undervejs passerer du også den første af flere hellige kilder på ruten.

Den korteste rute er ca. 11 km. lang mens den lange rute går over 18 km.

Mårum – Annisse
Du kommer igennem Mårum Hegn og derefter ud i det åbne landskab med vindmøller og åer. Undervejs passerer du også en række kilder, der i den lokale folketro havde helbredende virkning.

Den korte rute er ca. 19 km. lang. Den lange rute er ca. 26 km. lang.

Annisse – Ramløse

Turen fra Annisse til Ramløse går langs Arresøens bred ad en fredelig lille sti. Undervejs er der gode muligheder for at opleve søens dyreliv. Sidst på ruten kommer du til ”Ramløse Bakker”, som er et smukt kuperet område ned mod søen.

Begge ruter er ca. 12 km. lange.

Ramløse – Tisvildeleje
Rutens sidste stræk nordpå mod Ellemosen og Tibirke. I Tisvilde Hegn venter der store naturopleveler inden du via Skt. Helene Grav når til Tisvildevejens endemål, Tisvilde.

Den korte rute måler ca. 19 km. Den lange rute er på ca. 23 km.

VANDREKORT, PILGRIMSPAS OG OVERNATNINGSMULIGHEDER

foreningens hjemmeside kan du hente meget mere information om ruter, seværdigheder, overnatningsmuligheder osv.

I butikken ved Møllegården kan du desuden købe et komplet vandrekort, med guide til natur- og kulturoplevelser. Her kan du også få udleveret et pilgrimspas, som du kan tage med dig videre og få stemplet undervejs.