Vi bruger cookies til at huske dine indstillinger og indsamle statistik for at optimere websiden. Accepter cookies Læs mere

Esrum Pilgrimscentrum

ALLE VEJE MØDES I ESRUM!

Er du på en længere pilgrimsvandring fra Norge til Santiago de Compostella i Spanien? Har du taget en weekend ud af kalenderen til en pilgrimsvandring mellem Helsingør og Hillerød, eller er du blot på dagsvandring i Gribskov?

I Esrum tager vi imod dig med åbne arme. Du kan slå dig ned i Klosterkælderen og få gode råd til rejsen, eller tage en kaffe-kage pause. I Møllecaféen ved siden af klostret kan du købe mad og drikke til rejsen.

I december 1411 modtog Esrum Kloster en gave fra dronning Margrethe 1. Gaven bestod af 8.000 lybske mark, hvoraf 3000 mark  skulle bruges til (ud)bygning af nonneklostret Vor Frue i Roskilde, mens resten skulle uddeles til gavn for kristne og værdigt trængende samt pilgrimsrejser. På den baggrund udgik der pilgrimsrejser fra klostret til over 50 forskellige pilgrimsmål, blandt andet Bethlehem og Jerusalem, sankt Mangus’ grav på Orkneyøerne, Assissi og Esrums grundlægger Eskils grav i Clairvaux.

NORDSJÆLLANDSKE PILGRIMSRUTER

Santiagoruten

Den nordsjællandske del af ruten fra Trondheim til Spanien leder fra Helsingør over Esrum og videre til Hillerød.

Fra Helsingør havn går ruten forbi Sct. Mariæ Kloster kirke til Teglstrup hegn, Gurre kirke, Sct. Jacobs kapel, Gurre Sø, Klosterris hegn og slutter ved Esrum Kloster & Møllegård.
En meget smuk rute med lange stræk gennem storslåede landskaber, smukke søer , stille skove og med mange kulturminder undervejs.

Fra Esrum går vejen  forbi Daniels Kilde ad en meget smuk tur på kanten af Esrum sø langs Gribskov med kig under Kongens ege og bøge, over Nødebo, videre gennem Gribskov til Hillerød.
En lang smuk  vandring gennem Gribskov.

Klosterruten

Den danske Klosterrute forbinder 49 middelalderklostre heriblandt Esrum Kloster & Møllegård.

Klosterruten går som regel ad stier og små veje. Den er ikke selvstændigt afmærket, men følger ofte andre afmærkede ruter. Hvor det er muligt, indgår historiske vejstrækninger og pilgrimsmål i ruten. Den kan vandres til fods eller cykel.

Klosterruten beskrives i en guidebogserie af Jens Kristian Krarup. Den nordsjællandske del af ruten beskrives i bogen Fra Helsingør til Slangerup. Bogen kan købes på Esrum Kloster & Møllegård.

oplevelser i landskabet collage