Vi bruger cookies til at huske dine indstillinger og indsamle statistik for at optimere websiden. Accepter cookies Læs mere

Særudstilling: Nye blik på Esrum Kloster & Møllegård

Særudstilling: 29.01.22 – 01.06.22

En udstilling af arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademi

Denne udstilling viser et generøst og inspirerende samarbejde mellem Esrum kloster og Møllegård og et hold af studerende og vejledere fra bachelorprogrammet Helhed & Del på Institut for Bygningskunst & Design på Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering.

De studerende har i de viste projekter undersøgt og udviklet forslag til hvordan Esrum Kloster & Møllegård kan transformeres og udvikles til også at rumme, nye funktioner, bygninger og steder. Projekterne tager alle udgangspunkt i en særlig analyse af Esrum og omegn, som danner grundlag for de mange forskelligartede forslag til nye bygninger, transformationer af de eksisterende bygninger og landskaber. Det er studier af muligheder og potentialer, som de studerende har set og på baggrund deraf udviklet deres forslag til bygninger og anlæg.

Nogle af de spørgsmål, som der har været centrale i udviklingsprocessen af de mange forslag er:
Hvordan tegner man noget nyt, med et særligt opmærksomt blik på stedets kvaliteter og de bygningskulturelle værdier som allerede er? Kan man det?
Hvordan kan man binde Esrum Kloster og Møllegården tættere sammen?

Hvilke nye funktioner og programmer, kan være med til at skabe liv og aktivitet på både Esrum kloster og Møllegård, men også i byen Esrum og længere ud i Nationalparken Kongernes Nordsjælland?

Udstillingen udgør 18 fine og inspirerende forslag, der alle undersøger disse spørgsmål gennem tegninger og modeller.

Introduktion til udstillingen fra de studerende:

Esrum Kloster & Møllegård er et historisk vartegn for den nordsjællandske egn. Med etableringen af Nationalpark Kongernes Nordsjælland vil det fremover være en vigtig indgangsportal for de besøgende, som binder et historisk og geografisk ekspansivt område sammen. Men Esrum Kloster bærer også på sin egen, vigtige historie, som ikke blot er en isoleret egnsfortælling. Det er en historie, som blotlægger hvordan samfund, idealer, naturen og religion har påvirket både klosterets arkitektoniske udformning og de livsformer, det har dannet ramme for, gennem århundreder.

Som bachelor-opgave på blev vi i efteråret stillet til opgave at tegne et nyt kultur- og naturcenter til Esrum Kloster. Opgaven er fortolket frit og har resulteret i 18 fantasifulde og udfordrende bud, som alle har til fælles, at de tager afsæt i Esrum Klosters historie, de eksisterende materialer og den omkringliggende natur. De ønsker at identificere og frembringe det mest betydningsfulde ved stedet, og nogle forslag leger endda med, at klosteret vil kunne danne ramme for andre livsformer i dag.

Vi håber, du vil lade dig inspirere af udstillingen og det ønske for fremtiden, den repræsenterer: At værne om det helt særlige område, du lige nu befinder dig i, og videreføre dets historie til fremtidige generationer.”

Vejledere:
Jørgen Hauberg
Aviaja Torbensdatter Herman
Louise Grønlund